Nieuws

Stoom leerlingen klaar voor de 21e eeuw

15 oktober 2015

Inspireer kinderen tot ondernemendheid & creativiteit

Net als over de hele wereld, vormt ook in Nederland de jeugdwerkloosheid een grote uitdaging. Daarnaast is het zo dat door de technologisering en robotisering van onze samenleving heel veel van de huidige banen er in de toekomst simpelweg niet meer zijn. De huidige generatie leerlingen heeft hierdoor geen garantie dat het beroep waarvoor ze nu leert, straks ook kan uitoefenen. In deze veranderende wereld wordt het dan ook van steeds groter belang dat kinderen geïnspireerd worden tot ondernemendheid en creativiteit. Hierdoor zijn zij in staat om als het ware hun eigen banen te creëren en succesvol deel te nemen aan de 21e eeuw.

De Amerikaanse hoogleraar en onderwijsontwikkelaar Yong Zhao pleitte op woensdag 14 oktober jl. in Onderwijssstad Dordrecht voor het ontwikkelen van 21e eeuwse vaardigheden door het geven geïndividualiseerd onderwijs op maat van het unieke kind:
“In de nieuwe mondiale economie waarin de wereld klein is en iedereen met elkaar connected, verandert er veel. Om te slagen in de 21e eeuw moeten kinderen geïnspireerd worden tot ondernemendheid en vindingrijk, flexibel, creatief en mondiaal denkend zijn. Uitdagend en geïndividualiseerd onderwijs op maat van het unieke kind zorgt hiervoor. Ieder kind wordt geboren met bepaalde sterke en minder sterke punten, heeft een ander soort intelligentie en wordt door andere dingen gemotiveerd. Houd hiermee rekening in je onderwijs en stem het onderwijs zoveel mogelijk af op het individuele kind. Motiveer het kind om de eigen sterke punten te ontdekken en te ontwikkelen. Met deze 21e eeuwse vaardigheden kan het kind succesvol onderdeel zijn van de 21e eeuw en van waarde zijn voor de samenleving. Ieder talent is waardevol en ieder kind is groots in zijn eigen uniekheid.”

80 leraren, directeuren en bestuurders van basisscholen, Voortgezet Onderwijs en MBO-scholen waren aanwezig in Dordrecht en kregen een tipje van de sluiter van Yong Zhao hoe zij samen met hun team kinderen kunnen coachen tot onafhankelijke, vrije geesten.
De inspiratiesessie werd georganiseerd door Dynamic Activities, de educatieve kennispartner voor (basis)scholen en andere onderwijsinstellingen, in nauwe samenwerking met het Expertisecentrum Wetenschap en Technologie en de gemeente Dordrecht, Onderwijssstad 2015 – 2016.

The teacher of the future is a curator of learning opportunities.
Yong Zhao