Filosofie

 • Primair Onderwijs
 • Voortgezet Onderwijs
 • MBO
 • Instellingen

Hoe denk je over jezelf en de wereld? Dat is de centrale vraag tijdens de filosofielessen. Tijdens de lessen filosofie leren we de deelnemers hun eigen zienswijze, denkbeelden en gedachten te kennen, te verwoorden en te beargumenteren.

Lesaanbod filosofie

Tijdens de lessen filosofie denken we na over vragen waar niet direct een eenvoudig antwoord op te geven is. Hierbij luisteren we naar elkaar en proberen we ons te verplaatsen in de visie van een ander, zodat we ook deze leren te begrijpen en waarderen.

Hiernaast leren de leerlingen tijdens de  filosofielessen verschillende normen en waarden kritisch te bekijken. We staan door middel van groepsgesprekken, stellingen en opdrachten stil bij morele kwesties. Is een bepaalde handeling goed of slecht? Juist of onjuist? We gebruiken tijdens de gesprekken en opdrachten altijd situaties die zich afspelen binnen de leefwereld van de deelnemers.

Taalontwikkeling

Taalontwikkeling komt in elke filosofieles ruim aan bod. Er ontstaan dialogen waarin de leerlingen leren luisteren, zich leren verwoorden en hun mening leren formuleren. Ze leggen criteria aan om hun standpunt te verkondigen. We praten niet alleen, we werken ook veel met creatieve opdrachten en schrijfopdrachten.
Lees meer over onze filosofielessen in onze blog van meester Herman.

Doel filosofie

 • Verbeteren luistertechnieken;
 • Werken aan verbale- en non-verbale communicatievaardigheden;
 • Vanuit respect voor algemene normen en waarden leren handelen;
 • Sociale redzaamheid ontwikkelen;
 • Kennis opdoen over geestelijke stromingen, diversiteit en seksualiteit binnen de samenleving.

Doorlopende leerlijn

Deze lessen zijn geschikt voor basisscholen en voor het voortgezet onderwijs. Voor álle klassen. We hebben een standaard lesprogramma met doorlopende leerlijn, dat we aanpassen aan jouw wensen. Daarom gaan we altijd eerst samen met je om tafel zitten. En brengen we naast jouw wensen ook in kaart welke kennis er al is. En waaraan we nog moeten werken. Zo komen we tot een lesprogramma dat helemaal aansluit op de behoeften van jouw leerlingen.
Je kunt kiezen voor een blok van tien lessen. Of voor een compleet jaarprogramma voor de hele school met doorlopende leerlijn. Ook alle tussenliggende varianten zijn mogelijk.

Wij regelen alles voor je!

 • De organisatie en coördinatie van de lessen
 • De ontwikkeling van uitdagende lesprogramma’s
 • Enthousiaste en gekwalificeerde (vak)leerkrachten
 • Extra begeleiding op individueel niveau of groepsniveau
 • Continuïteit
 • Constante kwaliteitsmonitoring

Meer weten?

Tijdens de lessen Filosofie zijn je leerlingen kortom volop bezig met taal en leren ze anders denken. Wil je er meer over weten? Neem contact met ons op! Dan beantwoorden we je vragen en bespreken we de mogelijkheden.

Lessen

Speciaal voor het onderwijs hebben wij lesprogramma’s samengesteld in een doorlopende leerlijn. Dit is een ideale optie voor een periode of een geheel schooljaar waar we leerlingen plezierige en leerzame activiteiten aanbieden.

Workshops

Onze workshops zijn er voor iedereen die net dat beetje extra wil. Tijdens de compacte en bondige workshops van een dag of meerdere dagen, helpen we leerlingen om zichzelf verder te ontwikkelen.

Direct aanvragen

Wil jij je leerlingen deze les aanbieden? Vul het formulier in en klik op versturen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om je wensen te bespreken. Tot gauw!

Interesse in
Toestemming
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Vragen?

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op: we helpen je graag verder!

Toestemming(Verplicht)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.