Sociale vaardigheden

 • Primair Onderwijs
 • Voortgezet Onderwijs
 • MBO
 • Instellingen

Sociale vaardigheden zijn onmisbaar om in onze huidige samenleving goed te functioneren. En hoe eerder je ze onder de knie hebt, hoe makkelijker het wordt. Veel van deze vaardigheden leren we gaandeweg, als we jong zijn. Maar lang niet allemaal… Daarom leren we de deelnemers in onze lessenreeks om zich bewust te worden van hun eigen krachten en mogelijkheden. Van hun vermogen om samen te spelen, samen te werken én samen te leven in onze multiculturele samenleving. Daarmee vallen de lessen onder de noemer sociale competentietraining.

Het belang van sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden zijn van groot belang om bijvoorbeeld goed te kunnen samenwerken en om ruzies en meningsverschillen te kunnen oplossen. In zijn boek Sociaal? Vaardig! benoemt Steven Pont maar liefst acht vaardigheden die bij kinderen gestimuleerd moeten worden, willen zij zich in onze samenleving goed staande houden.

 1. Zelfbewustzijn
 2. Sociaal bewustzijn
 3. Zelfmanagement
 4. Doelgericht gedrag
 5. Relationele vaardigheden
 6. Persoonlijke verantwoordelijkheid
 7. Besluitvorming
 8. Optimistisch denken

Weerbaarheid

Weerbaarheid is een onderdeel van de sociale vaardigheden lessen. De weerbaarheidslessen zijn erop gericht om de weerbaarheid van de deelnemers te verbeteren. Na dit onderdeel kunnen zij onveilige situaties herkennen, leren zij hoe ze deze situaties kunnen voorkomen en hoe zij zich in uiterste nood kunnen verdedigen. Deelnemers voelen zich sterker en vol zelfvertrouwen. Met het lesplan ‘Opkomen voor jezelf’  kan jij zelf ook al aan de slag.

Samen werken we aan het verbeteren van verschillende communicatieve vaardigheden. Denk hierbij aan het versterken van de overtuigingskracht en het verbeteren van mimiek, lichaamstaal en stemgebruik.

Sociale vaardigheden kun je leren

Redenen genoeg om de deelnemers te helpen hun sociale vaardigheden optimaal te laten ontwikkelen. Daarom staat tijdens de lessen het bewustwordingsproces centraal. Zo maken we de deelnemers bewust van hun gevoelens, emoties, kwaliteiten en mogelijkheden. Bovendien helpen we ze hun eigen identiteit te ontdekken, door te werken aan fysiek-emotionele en verbaal-emotionele ontwikkeling.

Zélf ontdekken

We laten de deelnemers leren door dingen zélf te laten ervaren en doen. En we leren ze hoe ze dingen kunnen verwoorden. Hoe ze verbaal met elkaar omgaan. Door de weerbaarheid van onze deelnemers te vergroten, voorkomen of verminderen we sociale problemen, zoals pesten, uitsluiting en meeloopgedrag.

Doel Sociale vaardigheden

 • Ontwikkelen sociale vaardigheden;
 • Verbeteren communicatieve vaardigheden;
 • Vergroten weerbaarheid en zelfredzaamheid;
 • Voorkomen en/of verminderen van sociale problemen;
 • Vanuit respect voor algemene normen en waarden leren handelen;
 • Weerbaarheid verbeteren;
 • Zelfvertrouwen vergroten;
 • Zelfredzaamheid vergroten.

Doorlopende leerlijn

Deze lessen zijn geschikt voor basisscholen en voor het voortgezet onderwijs. Voor álle klassen. We hebben een standaard lesprogramma met doorlopende leerlijn, dat we aanpassen aan jouw wensen. Daarom gaan we altijd eerst samen met je om tafel zitten. En brengen we naast jouw wensen ook in kaart welke kennis er al is. En waaraan we nog moeten werken. Zo komen we tot een lesprogramma dat helemaal aansluit op de behoeften van jouw leerlingen.
Je kunt kiezen voor een blok van tien lessen. Of voor een compleet jaarprogramma voor de hele school met doorlopende leerlijn. Ook alle tussenliggende varianten zijn mogelijk.

Wij regelen alles voor je!

 • De organisatie en coördinatie van de lessen
 • De ontwikkeling van uitdagende lesprogramma’s
 • Enthousiaste en gekwalificeerde (vak)leerkrachten
 • Extra begeleiding op individueel niveau of groepsniveau
 • Continuïteit
 • Constante kwaliteitsmonitoring

Meer weten?

Tijdens de lessen Sociale Vaardigheden zijn je leerlingen kortom op een leuke manier bezig om zichzelf te ontwikkelen. Wil je er meer over weten? Neem contact met ons op! Dan beantwoorden we je vragen en bespreken we de mogelijkheden.

Lessen

Speciaal voor het onderwijs hebben wij lesprogramma’s samengesteld in een doorlopende leerlijn. Dit is een ideale optie voor een periode of een geheel schooljaar waar we leerlingen plezierige en leerzame activiteiten aanbieden.

Workshops

Onze workshops zijn er voor iedereen die net dat beetje extra wil. Tijdens de compacte en bondige workshops van een dag of meerdere dagen, helpen we leerlingen om zichzelf verder te ontwikkelen.

Direct aanvragen

Wil jij je leerlingen deze les aanbieden? Vul het formulier in en klik op versturen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om je wensen te bespreken. Tot gauw!

Interesse in
Toestemming
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Vragen?

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op: we helpen je graag verder!

Toestemming(Verplicht)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.