Nieuws

200 Syrische kinderen naar zomerschool

20 juli 2018

Drie weken naar school in de zomervakantie. Veel kinderen moeten er niet aan denken. Toch doen de meer dan tweehonderd Syrische leerlingen in Rotterdam het met veel plezier. Stichting Nieuw Thuis Rotterdam (SNTR) en Dynamic Activities organiseren voor de tweede keer een unieke en innovatieve zomerschool voor Syrische kinderen. Het doel: de integratie, taal- en talentontwikkeling van vluchtelingkinderen van 4 tot 18 jaar te bevorderen. En tegelijkertijd de kinderen een leuke en ontspannen zomer te bezorgen.

Innovatief programma

Dynamic Activities zet zich al 10 jaar in voor talentontwikkeling en de bevordering van de Nederlandse taalvaardigheid bij leerlingen. Dat doen ze tijdens de verlengde leertijd en speciale projecten, maar ook tijdens weekend- en vakantiescholen. De Zomerschool is een initiatief van SNTR. Deze stichting wil 200 Syrische gezinnen met een verblijfsvergunning een nieuw thuis in Rotterdam bieden, met een huurwoning, een versnelde taalcursus en hulp bij het vinden van passend werk en/of onderwijs.
De Rotterdamse Erasmus Universiteit onderzoekt of de gezinnen zich door dit integrale programma inderdaad snel thuis voelen in Rotterdam. Door de ervaring in de verlengde leertijd en met vakantiescholen weet Dynamic Activities wat wel en niet werkt in de praktijk. Deze best practices zijn gebundeld tot een innovatief programma voor deze Zomerschool.

Zomerschool voor Syrische kinderen

De Zomerschool moet er onder meer voor zorgen dat de Nederlandse taalvaardigheid van de kinderen in de lange zomervakantie niet achteruit gaat. Dit is vaak het geval bij anderstalige kinderen, omdat zij in de vakantie nauwelijks in contact komen met Nederlands sprekende kinderen. Leerkrachten van Dynamic Activities verzorgen in de ochtend taal- en rekenlessen in doorlopende leerlijnen. Daarbij wordt rekening gehouden met de verschillende taalniveaus. In de zomerschool zitten leerlingen van eenzelfde leeftijd en met hetzelfde taalniveau in een klas. Dat is vaak anders dan in een schakelklas. Daar zitten leerlingen in die al een jaar Nederlands onderwijs hebben gehad, maar ook leerlingen die net in Nederland zijn en de nog niet beheersen.

Talentontwikkeling

In de middag is er volop ruimte voor talentontwikkeling. Voor vakken als dans, drama, muziek en judo. Door in Rotterdam uitstapjes te maken naar bijvoorbeeld de speelfabriek, Circus Rotjeknor en het Skatepark leren de kinderen hun (nieuwe) stad beter kennen.
De reacties van leerlingen, ouders en leerkrachten van de basis- en middelbare scholen op de eerste zomerschool waren positief. Ouders vertellen dat hun kinderen na de Zomerschool vol zelfvertrouwen weer naar hun eigen basis- of middelbare school gaan. Hun leerkrachten zeggen onder de indruk te zijn van het taalniveau van de leerlingen die de Zomerschool hebben gevolgd.

Ook een zomerschool aanbieden?

Wil jij je leerlingen ook extra ondersteuning bieden, zodat ze een mooie basis hebben om op voort te bouwen? Bied ze dan een zomerschool of vakantieschool aan. Je kan namelijk in alle schoolvakanties een vakantieschool aanbieden. Of je school nu in Rotterdam, Den Haag of elders in Nederland staat: we helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.