Nieuws

3 boekentips van Nick

20 september 2023

Onze collega Nick is kwaliteitsmedewerker, maar stond zelf jarenlang als leerkracht voor de klas. Het spreekt dus voor zich dat hij de nodige kinderboeken heeft voorgelezen en weet wat er aanslaat. Hieronder vind je zijn boekentips, voor de onderbouw tot en met de bovenbouw.

Boekentips van Nick

1. Wij gaan op berenjacht! – Michael Rosen

Wij gaan op berenjacht is een klassieker voor in de kleuterklas! Het verhaal gaat over een vader en kinderen die op jacht gaan om een grote beer te vangen. Tijdens hun avontuur doorstaan ze kolkende rivieren, sneeuwstormen, donkere bossen en meer! Hierdoor is het verhaal enorm geschikt om te koppelen aan drama of muziek. Ik heb zelf ooit met groep 1/2 een pantomime gedaan met dit boek. De kinderen praatten er jarenlang nog over. (Leuke interactieve les mocht je het er nog bij willen gebruiken)

Doelgroep: onderbouw:

2. Pudding Tarzan – Ole Lund Kirkegaard

Dit hilarische, maar mooie verhaal staat in mijn geheugen gegrift, omdat ik toentertijd met mijn leerlingen de plaatselijke toneeladaptatie ervan heb gezien. Owen wordt telkens Pudding Tarzan genoemd door zijn pesters. Hij is nergens goed in. Tot hij op een dag beter leest, harder fietst en verder spuugt dan alle anderen. Wat doet dit met de rest?
Het boek is perfect geschikt om pesten en buitensluiten bespreekbaar te maken in een groep.

Doelgroep: onderbouw en middenbouw.

3. Heartstopper – Alice Oseman

Zelfs beter wanneer kinderen dit zelf lezen! Het hartverwarmende en toegankelijke verhaal over Charlie en Nick, twee jongens, die in hun vriendschap verliefd worden op elkaar, is niet voor niets een Netflix-hit! Omdat het een graphic novel is, is het niet alleen makkelijk, maar ook motiverend voor de bovenbouw om te lezen. Je hebt het boek namelijk snel uit. Een extra tip: in december is het Paarse Vrijdag, daar leent dit boek zich uitstekend voor!

Doelgroep: bovenbouw: