Nieuws

Hoe laat je lesprogramma dagprogrammering aansluiten op schooldoelen?

5 maart 2024

Op 28 februari organiseerde de gemeente Rotterdam de Werkconferentie Dagprogrammering 2024 voor scholen en educatieve partners, om ervaringen te delen en zo van elkaar te leren. Samen met de Da Costaschool lichtte Dynamic Activities toe hoe zij gezamenlijk invulling geven aan de dagprogrammering en vakantieschool en diverse losse activiteiten samenvoegen tot één lesprogramma dagprogrammering dat écht aansluit bij de doelen van het curriculum. Benieuwd? In dit artikel lees je hun ervaringen.

Van Brede School naar dagprogrammering

“Op de Da Costa School kennen we een lange geschiedenis van Brede School via de Verlengde schooldag naar Dagprogrammering”, vertelt directeur Pia Poot. “We begonnen met één, twee uur vrijwillige lessen per week, tot de 10 uur verplichte uren waar we nu zijn. In eerste instantie huurden we zzp’ers in, maar er was geen samenhang en al zeker geen gezamenlijke pedagogische aanpak.”

Welzijnsorganisaties

“Toen we gingen uitbreiden van uren na schooltijd, naar uren onder schooltijd moesten leerkrachten vaak letterlijk puinruimen na een activiteit. Ons team vroeg daarom of ze alsjeblieft zélf die activiteiten onder schooltijd konden uitvoeren. Het jaar erna maakten leerkrachten daarom extra lesgebonden uren, die vooral waren gericht op rekenen, taal, woordenschat en dergelijke.
Tegelijkertijd maakten de zzp’ers plaats voor welzijnsorganisaties die al in de wijk actief waren. Zo kwamen kinderen op school en in de wijk dezelfde mensen tegen. Dat was een positieve ervaring, maar helaas moesten we de samenwerking met dergelijke organisaties tot drie keer toe stopzetten, omdat ze de aanbesteding verloren.”

Compleet lesprogramma dagprogrammering

“We wilden niet steeds iets opbouwen en daarna noodgedwongen weer opnieuw moeten beginnen. Zo kwamen we uiteindelijk terecht bij Dynamic Activities. Bij Romola. Na een aantal gesprekken hebben we besloten met elkaar in zee te gaan.
Dynamic Activities kon bieden wat wij graag wilden: een complete dagprogrammering, met TSO, naschoolse activiteiten en de inzet van vakkrachten bij intensivering en het mentorprogramma, zodat we de hele week veel dezelfde personen in school hebben.”
“We noemen dit ook wel het ontzorgingsmodel”, vult Romola aan, “omdat we op deze manier ook de leerkrachten kunnen ontzorgen en vrij kunnen maken voor overige taken.”

Ervaringen opdoen en finetunen

“Het eerste jaar hebben we bij de naschoolse activiteiten vooral zoveel mogelijk uitgeprobeerd”, aldus Pia. “Ook minder voor de hand liggende activiteiten, zoals yoga en mindfulness. Wat sluit aan bij onze leerlingen? Wat vinden ze leuk? Hoe bevalt het? Wat voegt het toe? We hebben dat eerste jaar veel ervaring opgedaan over de activiteiten, de inzet van de vakkrachten, de wederzijdse verwachtingen enzovoort.”
“Pia gaf bijvoorbeeld aan dat ze wat meer aan talentontwikkeling in het aanbod wilde”, meldt Romola. “Dat past bij de mogelijk nieuwe instroom van leerlingen vanwege de nieuwbouwprojecten rondom de school. Op basis daarvan hebben wij een voorstel gedaan en gefinetuned tot een definitief rooster.
Verder vonden er meerdere evaluaties en lesbezoeken plaats, om een goed beeld te krijgen. Verlopen de uitvoering en samenwerking naar verwachting en wens? En wat kunnen we nog bijschaven of optimaliseren? Zo maak je kwaliteitsslagen en blijf je dicht bij de visie van de school.”

Inhoud aan activiteiten geven

Pia: “We hadden bijvoorbeeld de wens om sommige activiteiten ‘meer inhoud’ te geven. Om ze meer te laten aansluiten bij de schoolvakken. Maar dan is het wel belangrijk dat het voor de leerlingen aantrekkelijk blijft, zo aan het einde van een volle schooldag. Na een serie gesprekken met Romola hebben we gekozen voor speelse activiteiten op het gebied van rekenen, taal, leren debatteren, mediawijsheid en dergelijke. Waar nodig is er een overdracht vanuit de leerkrachten, zodat de activiteiten goed aansluiten bij het niveau van de groep.”

Coördinator ontlast team

“Dit jaar hebben we ook geïnvesteerd in een coördinator vanuit Dynamic,” vertelt Pia, “en regelen we de dagprogrammering niet meer zelf. Dat ontlast het team en maakt de lijntjes naar Dynamic Activities nog korter.”
Romola: “Onze coördinator regelt alles voor de dagprogrammering. Ze verzorgt het contact met de school, (vak)leerkrachten, ouders en ons en borgt vanuit school de kwaliteit van de lessen en het team.
Ik vind het ook heel mooi om te zien hoe de vakleerkrachten onderdeel zijn geworden van de school. Hoe zij actief worden betrokken in de aansluiting op de visie en cultuur. Dat bevordert het wederzijds vertrouwen en de samenwerking.”

Evalueren en verder verbeteren

Pia sluit het verhaal af: “Op dit moment zijn we aan het evalueren en maken we al plannen voor het volgende schooljaar. Leerkrachten denken na over de vraag wat we in de naschoolse tijd kunnen aanbieden. Ook de input van leerlingen en de feedback van ouders wordt hierin meegenomen. En dat stemmen we dan natuurlijk weer af met Dynamic Activities. Zo zorgen we voor een nóg betere aansluiting van het lesprogramma van dagprogrammering op de doelen en wensen dan onze school.”

Ook gericht invulling geven aan het lesprogramma dagprogrammering?

Wil jij je leerlingen in schooljaar 24-25 ook een mooi en uitdagend lesprogramma voor dagprogrammering bieden, dat ze écht verder helpt en hun blik op de wereld verbreedt? Maak dan snel een afspraak! Zo hebben we de tijd om in onderling overleg tot een prachtig programma te komen, dat aansluit op jouw schooldoelen.

 

Meer lezen over de vakantieschool op de Da Costaschool.