Nieuws

DJ-/producerles – zelf muziek maken op de Mytylschool

4 mei 2023

Zelf muziek producen: hoe gaaf is dat! De leerlingen van de Mytylschool uit Rotterdam weten er alles van. Onder begeleiding van vakleerkracht Darren volgden zij DJ-/producerles, waarin ze stap voor stap leerden om hun eigen stukje muziek te maken. “De leerlingen hebben het echt leuk gehad”, vertelt Darren. “Ze zijn lekker creatief bezig geweest en er kwamen mooie dingen uit!”

DJ-/producerles: van noten tot compositie

Voordat je muziek kan gaan maken, moet je natuurlijk weten hoe muziek is opgebouwd. Darren nam zijn leerlingen daarom in de negen DJ-/producerlessen mee door de materie. “We behandelden iedere les een ander onderdeel. Aan het eind van iedere les brachten ze de theorie in de praktijk en gingen ze zelf op hun laptops aan de slag. Zo maakten ze bij de eerste les al hun eigen beats.” Ook noten en toonladders, ritmes, baslijnen, akkoorden, melodieën en de opbouw van een muziekstuk kwamen aan bod. In de laatste les voegden ze alles samen en maakten ze hun eigen stuk. Dat is natuurlijk wel iets om trots op te zijn!

Waardering van de leerlingen

Darren: “De leerlingen zijn tijdens de lessen lekker creatief bezig geweest. Er kwamen ook mooie dingen uit! Het fijne bij muziek is dat er geen regels zijn. Alles is goed. Leerlingen vonden het echt heel leuk om hiermee bezig te zijn en ik merkte ook dat de muziek voor een bepaalde rust zorgde in de klas.
Voor mij was het de eerste keer dat ik les gaf binnen speciaal onderwijs en ik vond het echt leuk. De leerlingen hadden echt waardering voor de lessen en gaven aan dat ze het heel jammer vonden dat de laatste les erop zat. Ze wilden niet dat ik wegging!” En dat is natuurlijk het mooiste compliment dat je kan krijgen!

Lesprogramma’s op maat

Voor de Mytylschool organiseerden we naast deze DJ-/producerlessen, ook lessen natuur, mindfulness en stopmotion het afgelopen blok. En het volgende blok gaan we van start met streetart. De leerlingen die de lessen van Darren volgden, waren tussen de 12 en 16 jaar. Om te zorgen dat er voldoende rust en aandacht was, bestonden de groepen uit maximaal acht leerlingen. De lessen worden altijd aangepast aan de doelen die de school stelt en helemaal aangepast op de leeftijd en capaciteiten van de leerlingen. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op!

Wil je meer weten over de DJ lessen? Lees snel verder!