EHBO-lessen stimuleren de groei naar zelfstandigheid

“Ze staan allemaal te popelen om alles op elkaar uit te proberen”, vertelt vakleerkracht Nafayah over de reeks EHBO-lessen die zij aan leerlingen geeft in het kader van de dagprogrammering. “Ze willen heel graag behulpzaam zijn en weten wat ze moeten doen als er wat aan de hand is.” Dat leren ze hier. En aan het eind van de rit wacht een officieel EHBO-diploma: een mooie aanvulling op hun curriculum.
EHBO-lessen: weten wat te doen
“Leerlingen die met de EHBO-lessen beginnen, vinden het vaak wel spannend. Soms denken ze ook dat ze zelf wat mankeren en vragen ze of ik ze kan helpen”, vertelt Nafayah lachend. “Zijn we eenmaal begonnen, dan zijn ze vooral heel betrokken en leergierig. Ze willen heel graag behulpzaam zijn en weten wat ze moeten doen als er wat aan de hand is. Tijdens de EHBO-lessen leren ze dat ook echt.”
Van ontsmetten tot reanimeren
Tijdens de lessen komt er van alles aan bod. Ontsmetten, splinters verwijderen en verband aanleggen, maar ook de serieuze zaken. Nafayah: “Ze leren bijvoorbeeld hoe ze moeten reanimeren, hoe ze een borstcompressie uitvoeren én dat ze altijd 112 moeten en kunnen bellen: ook als ze geen beltegoed hebben. Ze vinden het fijn om die kennis in huis te hebben.”
Er voor elkaar zijn
Jacinta, coördinator dagprogrammering bij Dynamic Activities, vertelt: “De school vindt het belangrijk dat leerlingen zich verantwoordelijk voelen voor elkaar. Daar wordt echt waarde aan gehecht. Daarom surveilleren leerlingen uit groep 8 bijvoorbeeld ook tijdens de pauze. Leerlingen pakken die verantwoordelijkheid echt. De EHBO-lessen sluiten mooi aan op die visie van de school: ook daarbij gaat het erom dat leerlingen er voor elkaar zijn.”
Groei naar zelfstandigheid
In samenspraak met de school worden de EHBO-lessen aangeboden als onderdeel van de dagprogrammering. Jacinta: “We hadden alleen niet voorzien dat zoveel leerlingen deze lessen zou willen volgen. Er waren veel meer geïnteresseerden dan er plekken zijn. Ik weet niet precies waarom er zoveel belangstelling voor is. Misschien omdat zorg verlenen normaal gesproken iets voor volwassenen is? Ik kan me voorstellen dat het leerlingen een goed gevoel geeft om te weten wat ze moeten doen als er iets gebeurt. Deze lessen stimuleren hun groei naar zelfstandigheid.”
Voldoening
“Ik word zelf ook enthousiast van de lessen,” aldus Nafayah, “omdat ik echt merk dat leerlingen alles in zich opnemen als ik dingen uitleg. Ze staan ook allemaal te popelen om het op elkaar uit te proberen. Als ik dan zie dat ze het ook kunnen en goed toepassen, dan geeft me dat veel voldoening.”
Officieel EHBO-diploma
Het volgende blok worden de lessen nog een keer aangeboden, zodat alle leerlingen die dat willen leren hoe ze eerste hulp kunnen verlenen. Daarnaast komt er een vervolgcursus. “Het Rode Kruis verzorgt het lesboek en Dynamic Activities zorgt voor de lessen en materialen, zodat de leerlingen aan het eind van de rit een officieel EHBO-diploma hebben en echt levens kunnen redden”, meldt Jacinta. “Dat is een heel mooie aanvulling op hun curriculum.”
Ook EHBO-lessen aanbieden?
Overweeg jij om je leerlingen ook EHBO-lessen aan te bieden tijdens de dagprogrammering, verlengde leertijd of een vakantieschool? Neem dan zeker contact met ons op: we vertellen je graag meer over het programma en de mogelijkheden.