Tips

7 tips voor goed online onderwijs

5 januari 2021

Goed online onderwijs vraagt wat extra voorbereiding. Met deze tips haal je het beste uit je online lesprogramma en betrek je de kinderen bij de les. Zo worden online lessen en workshops leerzaam én leuk.

  1. Bereid je goed voor

Probeer ruim van tevoren uit of alles werkt. Je laptop, de programma’s die je wil gebruiken, de internetverbinding, het geluid, de camera… Kijk ook ’s wat de kinderen zien. Is het beeld niet te licht of te donker? Oogt de achtergrond rustig of juist heel druk? Het is voor je leerlingen fijn als er niet teveel afleiding is.

  1. Bied extra ondersteuning

Waarschijnlijk weet je van de vorige lockdownperiode welke leerlingen buiten beeld bleven. Probeer te achterhalen wat de reden is dat zij niet deelnamen aan de online lessen en oplossingen aan te dragen, zodat de lijn met school intact blijft. Zo beperken we achterstanden zoveel mogelijk.

  1. Maak een planning

Het is voor je leerlingen prettig om te weten wat ze kunnen verwachten. Geef daarom duidelijk aan wat je elke dag of elke week gaat doen. Maak een overzichtelijke planning met duidelijke deadlines en plaats die in de digitale leeromgeving. Je kunt ‘m ook naar de ouders mailen.

  1. Maak duidelijke afspraken

Ook online is het voor kinderen prettig te weten waar ze aan toe zijn. Maak daarom duidelijke afspraken. Iedereen zet zijn camera aan. Niemand loopt ongevraagd weg. De microfoons staan in principe uit, tenzij jij ze iets vraagt. Willen zij zelf iets vragen? Dan steken zij hun hand op en wachten ze met het aanzetten van hun microfoon totdat jij hun naam noemt.

  1. Zorg voor variatie

In de klas kan het soms al lastig zijn de aandacht vast te houden. Online is het helemaal een uitdaging. Zorg daarom voor de nodige variatie. Ook binnen Teams kun je switchen van scherm en bijvoorbeeld gebruikmaken van filmpjes op YouTube, Powerpoint of een online whiteboard. Je kunt ook zelf van tevoren een filmpje opnemen, dat je tijdens de les laat zien. Oefen even met de programma’s als je ze in je lessen wilt gebruiken, zodat de inzet soepel verloopt.

  1. Zorg voor interactie

Laat je leerlingen merken dat je ze ziet. Spreek ze bijvoorbeeld aan het begin of eind van de les even aan. Vraag hoe het met ze gaat. Of alles duidelijk is. Maar stel ook tijdens de les vragen. Dat kan mondeling, aan één kind specifiek, of via de chat, aan de hele klas. Vraag ze bijvoorbeeld om via de chat te laten weten of ze iets hebben begrepen. Met een emoji kunnen ze je perfect laten weten hoe ze ervoor staan. Er zijn ook veel leerzame digitale spellen die je met de hele klas kan doen: super leuk en hilariteit gegarandeerd!

  1. Vraag en geef feedback

Vraag regelmatig aan de kinderen wat ze van de online lessen vinden. Wat ging er goed en wat ging er minder? Zo kunnen jullie de lessen samen steeds beter maken. Geef ook zelf regelmatig feedback, richting de leerlingen én hun ouders. Wat hebben jullie de afgelopen dagen/week/periode gedaan? Hoe ging dat? Zijn er dingen die je anders wilt gaan doen? Of heb je (van sommige ouders) wat hulp nodig om kinderen verder te helpen? Je kunt ook een open forum opzetten, waarin leerlingen en ouders vragen kunnen stellen en elkaar verder kunnen helpen.

Hulp nodig? We helpen je graag!

In deze coronatijd is goed online onderwijs is een must. Het is een voorwaarde om alle leerlingen een solide basis te geven voor de toekomst. Vind je het lastig vorm te geven aan je online lesprogramma? Neem dan contact met ons op: we helpen je graag verder.