Lesidee

Tips voor ICT-lessen met kleuters

16 november 2023

ICT-lessen voor kleuters? Dat klink misschien niet zo heel gebruikelijk, maar Ibra geeft op diverse basisscholen ICT-les. Ook aan de groepen 1 en 2. “Je kan ze ook op die leeftijd al een hoop leren”, vindt hij. Lees hier zijn tips om zelf aan de slag te gaan in de onderbouw.

Tip 1 – Mediawijsheid

“Dit is de eerste stap die je kan zetten. Ga met je leerlingen in gesprek over online reclame. Hoe kunnen ze reclame herkennen? Wat is het doel van reclame? Hoe kan het dat jij reclames te zien krijgt over dingen die je leuk vindt? Zo worden ze zich ervan bewust wat er online gebeurt en hoe ze worden beïnvloed.”

Tip 2 – Leren programmeren

“Code.org is een leuke, eenvoudige manier om te leren programmeren. Er zitten een soort poppetjes in die eruit zien als Angrybirds. Kinderen moeten die poppetjes opdrachten geven om hun doel te bereiken, maar eigenlijk zijn ze dan gewoon aan het programmeren. Het is een mooie manier om te ontdekken hoe een computer werkt.”

Tip 3 – Leren typen

“Geef de kinderen afbeeldingen van verschillende soorten fruit met de naam in leesletters erbij. Zorg ook voor een spiekbrief waarbij voor elke leesletter de toetsenbordletter is weergegeven. Zo kunnen ze de woorden in Word gaan typen. Ik merkte dat de kleuterklas waarmee ik dit had gedaan een enorme voorsprong in typevaardigheid had.”

Tip 4 – Oefenen met touchpad

“Laat de kleuters spelletjes spelen waarbij zij hun motoriek trainen, door te oefenen met slepen en loslaten op het touchpad. Ik ben zelf eerst begonnen met tablets, maar na een tijdje konden ze heel makkelijk overstappen op laptops. Daar hebben ze echt profijt van als ze naar groep 3 gaan.”

Tip 5- Onderzoek en praten over ontspanning

“Ga met de kleuters in gesprek om erachter te komen wat ze weten over ‘vierkante ogen’ en ‘gekke kwaaltjes’, zoals prikkende ogen of vermoeidheid. Ga samen op onderzoek om erachter te komen wat ze hieraan kunnen doen en te zorgen voor een goede balans tussen schermtijd en ontspanning.”

Structureel ICT-lessen voor kleuters?

Wil jij je leerlingen van de groepen 1 en 2 structureel ICT-lessen geven, al dan niet met een doorlopende leerlijn naar de midden- en bovenbouw? Hier lees je er meer over. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op: we helpen je graag verder!