Nieuws

Kerstvakantieschool BS Pieter Bas helpt kinderen verder

7 januari 2024 - Tazjan Baram

In de tweede week van de kerstvakantie organiseerde en coördineerde Dynamic Activities weer diverse vakantiescholen, waaronder de kerstvakantieschool op BS Pieter Bas in Rotterdam. “De twee bevoegde groepsleerkrachten die hier voor de klas stonden wisten door hun ervaring precies hoe ze de leerlingen op een leuke manier bij de les konden houden”, vertelt projectcoördinator Tazjan. “Doordat de school bovendien voor zo’n uitgebreide overdracht had gezorgd, konden zij de leerlingen die dat nodig hadden echt gericht begeleiden en verder helpen.”

Thema kerstvakantieschool BS Pieter Bas

Droomstart: dat was het thema dat BS Pieter Bas aan deze vakantieschool wilde meegeven. “Dromen van de start van het nieuwe jaar. Dat moest terugkomen in de lessen en de workshops die we zouden organiseren”, aldus Tazjan. “Gelukkig konden we twee bekwame groepsleerkrachten inschakelen voor deze opdracht, die allebei al de nodige ervaring hebben voor de klas. Zij hebben allebei een lesplan ontwikkeld, waarin dit thema goed tot zijn recht kwam.”

Gericht extra aandacht

De leerlingen waren tijdens deze vakantieschool opgesplitst in twee groepen: een voor de groepen drie tot en met vijf en een voor de groepen zes tot en met acht. Tazjan: “Voor de beide leerkrachten was het heel fijn dat de school voor zo’n uitgebreide overdracht had gezorgd. Als er bijzonderheden of aandachtspunten waren, werden die per leerling aangeleverd. Op die manier konden de leerkrachten heel gericht extra aandacht geven en de leerlingen ondersteunen. Zo groeien zij niet alleen qua kennis en vaardigheden, maar ook qua zelfvertrouwen.
Als er geen bijzonderheden waren, deden de leerlingen gewoon mee met het reguliere lesprogramma en keken de groepsleerkrachten op het moment zelf of er nog verdere differentiatie nodig was.”

Taal, rekenen en workshops

De leerkrachten hadden dus zelf een lesprogramma ontwikkeld waarin taal en rekenen centraal stonden, maar: “Je wil natuurlijk ook dat het gewoon fijn is voor de kinderen en dat ze niet alleen maar daarmee bezig zijn”, aldus Tazjan. “De leerlingen volgden daarom ook allemaal vier leuke workshops, waarvoor elke dag een vakleerkracht langskwam: koken, beeldende vorming, spoken word en muziek. Ook daarin was het thema Droomstart verwerkt. Voor beeldend maakten ze bijvoorbeeld een toverboekje met dromen.
De workshops hadden we dit keer bewust tussen de theoretische lessen ingepland, zodat leerlingen een mooie break zouden hebben. En bij de workshop koken kwam dat ook wel goed uit, want daardoor hadden alle leerlingen wat lekkers te eten tijdens de lunch.”

Feestelijke afsluiting

Al met al was het weer een succesvolle kerstvakantieschool op BS Pieter Bas, waar leerlingen en ouders enthousiast op terugblikken. “Op vrijdagmiddag konden de ouders langskomen om alle mapjes en boekjes in te zien en de groepsleerkrachten te spreken. Zo konden ze zelf zien en horen wat hun kinderen de voorgaande dagen hadden gedaan. En helemaal leuk: de kinderen gaven een kleine eindpresentatie, om te laten horen wat ze bij muziek hadden geleerd. De vakantieschool werd zo wel heel feestelijk afgesloten.”

Ook je leerlingen extra ondersteunen met vakantieschool?

Wil jij je leerlingen ook extra ondersteunen met een vakantieschool? Dat kan! Je kan elke willekeurige schoolvakantie een vakantieschool aanbieden. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op! We helpen jou én je leerlingen graag verder.