Nieuws

Kookworkshop met maatschappelijke insteek

19 december 2022

Een kookworkshop met een maatschappelijke insteek, als onderdeel van de lessen Cultuur, Sport, Maatschappij. Dat was onze opdracht bij het Stedelijk Dalton Lyceum Dordrecht. We ontwikkelden daarom een workshop waarin de leerlingen van de eerste drie leerjaren VWO niet alleen kookten, ze leerden nog veel meer. Zo hadden we het over gezonde voeding, culturele verschillen, zoals bijvoorbeeld halal of vegetarisch eten en over allergieën. En we behandelden hygiëne en etiquette.

Kookworkshop met maatschappelijke insteek: beperkt budget

De lessen gingen ook om bewustwording. Want hoe zet je met een beperkt budget of een pakket van de Voedselbank toch een lekkere en voedzame maaltijd op tafel? Nadat de leerlingen hadden gekookt, vroegen we ze daarom hoeveel zij dachten dat het eten had gekost. Zo kregen zij een beeld van de kosten voor boodschappen en van de mogelijkheden: ook als je niet zoveel te besteden hebt.

Feestelijke hapjes voor Kerst

Maar uiteindelijk draaiden de workshops natuurlijk wel om koken! Alle leerlingen gingen daar vol enthousiasme mee aan de slag. Helemaal in de sfeer van de decembermaand leerden ze feestelijke hapjes klaarmaken, die ze ook voor het kerstdiner thuis kunnen bereiden. De recepten kregen zij natuurlijk mee. Hun ouders krijgen deze Kerst ongetwijfeld iets heerlijks voorgeschoteld!

Wil jij dit ook voor je leerlingen?

Neem dan contact met ons op! Dan bespreken we de doelen van jouw school en de diverse mogelijkheden.