Nieuws

Als leraar in Nederland voor de klas: “Ik houd mijn doel voor ogen”

29 maart 2023

In september 2022 kwam Louis Morrison vanuit Suriname naar Nederland. Zijn doel? Als gediplomeerd leraar in Nederland voor de klas staan. Als ervaren leerkracht in Suriname meldde hij zich daarom aan bij Dynamic Activities: zij begeleiden hem om dit te realiseren. Inmiddels is hij druk bezig met zijn pabo-opleiding en startte hij zijn stage op een basisschool. In een eerder artikel vertelde hij daar al over. Hoe gaat het nu met hem? “Het is niet altijd makkelijk, maar ik houd mijn doel voor ogen.”

Blokken

Louis stond in Suriname al jarenlang voor de klas, maar volgt nu de pabo in Rotterdam om de juiste papieren te halen, zodat hij straks ook in Nederland een erkende leerkracht is. “Dat is niet altijd makkelijk”, vindt hij. “Het gaat zeker niet van een leien dakje, maar ik blijf blokken voor wat ik wil. Ik heb inmiddels al de nodige toetsen gehaald. Wat ik wel echt een teleurstelling vond, was dat ik ben gezakt voor de landelijke rekentoets. De landelijke norm is 103 punten, maar de hogeschool hanteert een norm van 120. En ik had er 111… Die toets moet ik volgende maand dus opnieuw maken.”

Draai gevonden

“Ik weet nu beter hoe alles werkt op de opleiding: daar heb ik m’n draai wel in gevonden. Het blijft wel veel leerstof.” Lachend: “Maar ik werk veel samen met mijn ‘lotgenoten’, mijn medestudenten uit Suriname. We kunnen elkaar helpen. En we kunnen natuurlijk ook altijd de hulp van docenten of Nederlandse medestudenten inschakelen.
Waar we vooral tegenaan lopen is verslagen maken. En dan gaat het niet om de inhoud, maar meer om de manier waarop je de dingen aanpakt en presenteert. Hoe koppel je de literatuur aan de praktijk? Hoe kun je dingen onderbouwen? Hoe zit dat met bronvermeldingen? Dat soort dingen ben ik niet gewend, dus dat loopt soms stroef.”

Ze zien me nu als collega

In de praktijk gaat het echter erg goed. Louis werkt twee dagen per week op een basisschool. Een dag in de week voor een groep 3 en een dag observeren en oefenlessen geven voor een groep 7. “Ik heb een goede praktijkbeoordeling gekregen. Ze zien me nu niet meer als een stagiair, maar als een collega: dat geeft een heel fijn gevoel. Het zijn ook allemaal heel lieve kinderen. Ik merk dat er snel binding is tussen de kinderen en mij. Laatst heb ik een dag bij een gemengde groep 1-2 ingevallen. Na afloop hoorde ik van hun juf dat ze vol lof waren over me. Ze klampten me ook meteen aan toen in de week erna op het schoolplein kwam. Soms krijg ik ook ineens een heel lieve tekening met mijn naam erop. Dat is echt heel prettig.”

Werkvormen oefenen

“Op dit moment behandelen we op de pabo de verschillende werkvormen. Interactief leren, samenwerkend leren, ontdekkend leren… Dat is allemaal heel anders dan in Suriname, waar lesgeven meer eenrichtingsverkeer is. De komende tijd zal ik al die verschillende werkvormen dus in de praktijk gaan uitproberen.”
De begeleiding vanuit Dynamic Activities is nog steeds intensief. Louis: “We hebben deze week voorjaarsvakantie, maar straks ga ik ook weer naar ze toe. Dan hebben we gesprekken over hoe het gaat. Waar lopen we tegenaan? Hoe kunnen we dat aanpakken? Hoe kunnen zij helpen? Daarna blijven we – mijn medestudenten en ik –  altijd nog om samen te studeren. Dat is fijn.”

Gediplomeerde leraar in Nederland

“Het bevalt me nog steeds prima in Nederland. Ik vind de winter best meevallen. Nu merk ik dat de planten aan het uitlopen zijn en dat de vogels langzaam terugkomen. Dat wil ik echt zien: daar verheug ik me op.
Waar het openbaar vervoer eerst nog een lastige puzzel was, kan ik daarin nu goed m’n weg vinden. En ik heb sinds begin december een leuk appartement voor mezelf.
Wat ik echter mis is het sociale contact met de mensen hier. Je buren zie je haast niet, mensen groeten elkaar vaak niet… Ik ken tot op heden alleen mijn medestudenten en collega’s hier. Maar daar probeer ik maar gewoon mee om te gaan.
Ik kijk nog steeds positief naar mijn besluit om naar Nederland te komen en houd mijn doel voor ogen: ik wil als gediplomeerd leraar in Nederland voor de klas staan. Ik ga door tot het bittere eind, het gaat me zeker lukken!”

Lees het eerdere interview met Louis

Ook op zoek naar een nieuwe leerkracht?

Is jouw school op zoek naar een nieuwe leerkracht en zou je graag een ervaren, bevlogen leerkracht uit Suriname laten overkomen? Een leerkracht die bij jou stage loopt en tegelijkertijd een verkort pabo-traject doorloopt om een erkend diploma te behalen? Neem contact op. Nadat we de wensen en voorwaarden hebben besproken, kan het snel gaan!