Nieuws

Meivakantieschool: wat een succes!

18 mei 2022

In de meivakantie maakten de leerlingen van PCB De Horizon in Capelle aan de IJssel voor het eerst kennis met de vakantieschool. Ouders reageerden blij verrast op de vele enthousiaste en gedetailleerde verhalen die hun kinderen ineens met ze deelden. En de directie vond de meivakantieschool zo’n succes, dat ze nu al hebben besloten dat er ook een zomerschool komt.

Meivakantieschool zorgt voor verbinding

“PCB De Horizon had twee doelen voor ogen bij de meivakantieschool”, vertelt Tamara Kuzmanovic, die als coördinator bij Dynamic Activities werkt. “Ze wilden sowieso extra aandacht voor taal en rekenen, maar daarnaast wilden ze de twee verschillende locaties van de school met elkaar verbinden. Het thema vriendschap stond dan ook centraal. Er waren daarom twee groepen, waar de kinderen van beide locaties gemengd in zaten. Dat heeft zeker z’n vruchten afgeworpen. Kinderen verwoordden echt dat ze vriendjes hebben gemaakt en vertellen er dan meteen bij dat die in het andere gebouw zitten. Ook ouders hebben elkaar leren kennen op deze manier. Er is echt verbinding ontstaan: de directie is daar heel blij mee.”

Actief leren

In de ochtend werkten de leerlingen allemaal op hun eigen niveau aan taal en rekenen. Tamara: “We zorgen er expres voor dat dit op een speelse manier gebeurt, zodat ze er echt plezier in hebben. Bij technisch lezen moesten de kinderen bijvoorbeeld hinkelen, bij de keersommen gooiden ze een bal over en bij klokkijken moeten ze van de ene naar de andere kant van het lokaal rennen. Het is daarbij een voordeel dat er maximaal vijftien leerlingen in een groep zitten” Lachend: “Zo blijft het een georganiseerde chaos.”

Groei

Ouders koppelden naderhand terug dat hun kinderen ineens heel gedetailleerd vertelden wat ze die dag hadden gedaan, terwijl ze normaal nooit iets vertelden. En dat de kinderen enthousiast hun bed uitrolden, om vervolgens precies te melden wat ze die dag zouden gaan doen. “We hoorden ook terug dat kinderen woordjes die ze altijd fout schreven, nu goed schrijven. En dat ze sommige sommen nu echt onder de knie hebben.”

Expressie

’s Middags was er ruimte voor expressieve activiteiten. Wij hebben samengewerkt met een aantal organisaties in Capelle om dit tot een succes te maken. De kinderen konden bijvoorbeeld boksen, boetseren of ‘hoop’-dansen. Onze eigen vakleerkrachten verzorgden onder andere muziek- en beatboxlessen. Leerlingen komen zo in aanraking met activiteiten die ze anders misschien nooit gedaan zouden hebben. En ze hebben ervan genoten!”

Complete ontzorging

Voor Tamara was dit de eerste keer dat ze zelfstandig een vakantieschool coördineerde. “Ik vond dat best spannend hoor, maar gelukkig is het allemaal hartstikke goed gegaan. Na overleg met de school heb ik alles van a tot z geregeld. Tijdens de kick-off kregen de twee groepsleerkrachten van Dynamic Activities de tijd om hun lokalen in te richten en kreeg ik de sleutel van de school overhandigd. PCB De Horizon was echt even een week onze school.” Het succes van de vakantieschool heeft de verwachtingen van de directie ruimschoots overtroffen. “Ze hebben besloten dat er zeker een vervolg komt en dat we ook een zomerschool mogen organiseren. Dit keer voor 4 groepen, zodat nog meer kinderen zich kunnen aanmelden!”

Ook een vakantieschool organiseren?

Naast de meivakantieschool is het ook mogelijk een zomerschool of herfstvakantieschool te organiseren. Mocht je dat overwegen en graag een keer van gedachten willen wisselen, neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee! En als je wil, nemen we je daarna al het werk uit handen!