Onderwijskwaliteit: “Ik vind het essentieel dat leerlingen geloven in hun groeipotentieel”

De onderwijskwaliteit, de kwaliteit van lesprogramma’s en (vak)leerkrachten, bepaalt in grote mate of kinderen leren, hun blikveld verbreden en verder groeien. Maar wat komt daarbij kijken? En hoe borg je die kwaliteit? “Ik vind het zo belangrijk dat leerlingen gezien worden en gaan geloven in hun eigen groeipotentieel. Dat is echt een essentieel onderdeel van kwaliteit”, stelt Brankica Todorovic, directeur van Dynamic Activities.
Onderwijskwaliteit onontbeerlijk
De kwaliteit van lesprogramma’s en (vak)leerkrachten is onontbeerlijk om leerlingen verder te helpen en om schoolresultaten te verbeteren: dat zal niemand betwisten. Hoe kijkt Brankica daarnaar? “Voor mij is het een essentieel onderdeel van kwaliteit dat leerlingen worden gezien. Dat we zoeken naar hun mogelijkheden en groeipotentieel. En dat we ze vervolgens ook laten geloven in dat groeipotentieel, zodat ze een intrinsieke drive krijgen om te leren. Daarbij is het cruciaal dat onze leerkrachten en vakleerkrachten een veilige omgeving creëren, waarin leerlingen zich maximaal kunnen ontplooien. Waarin ze het dúrven om hun stip op de horizon te zetten.
We realiseren zo’n schoolomgeving onder andere door een goede uitvraag te doen en met de scholen om de tafel te gaan zitten. Waar staat de school? Wat is hun doel? Wat hebben zij nodig? Wat hebben hun leerlingen nodig? Pas als wij dat goed helder hebben, kunnen wij onze vakleerkrachten goed en volledig briefen.”
Kwaliteit van lesprogramma’s
“Aansluitend is het een uitdaging om goede lesprogramma’s en materialen te leveren. En als er geen passende lesprogramma’s zijn, om die dan zelf te ontwikkelen. Zo’n lesprogramma moet aansluiten op de beginsituatie en het referentiekader van leerlingen en iedereen een succeservaring opleveren. Tegelijkertijd moet het voldoende uitdaging bieden om het maximale uit alle leerlingen te halen. En het moet hun intrinsieke motivatie aanspreken. Als je hun ‘willen leren’ aanspreekt, is er zoveel meer mogelijk en beklijft de stof ook zoveel beter. We zijn daarom altijd op zoek naar haakjes die de leerlingen aanspreken. Zo wilde een school bijvoorbeeld de woordenschat van leerlingen vergroten en aandacht besteden aan begrijpend lezen. Dat hebben we aan het thema sprookjes gekoppeld, met dramalessen, sprookjesboeken lezen en gedichtjes maken.”
Goede leerkrachten en vakleerkrachten
“Daarnaast begint kwaliteit natuurlijk ook al aan de poort, bij de werving en selectie van leerkrachten en vakleerkrachten. Verstaan zij hun vak en hebben zij echt oog voor hun leerlingen? En zeker zo belangrijk: ze moeten goed worden ondersteund. Dat begint met organisatorische, pedagogische en didactische trainingen, maar we bieden bijvoorbeeld ook coaching on the job en leggen lesbezoeken af in het kader van kwaliteitsmonitoring. De vraag is steeds: doen we wat we hebben afgesproken met de school? Waarbij kunnen we extra helpen? De lijntjes met kantoor zijn gelukkig heel kort en vakleerkrachten weten ook dat ze altijd aan de bel kunnen trekken, als ze willen dat we meedenken.
Ook met de scholen zelf evalueren we frequent, zodat we goed op de hoogte zijn van wat er gebeurt en de voortgang kunnen bewaken. Op die manier kunnen we altijd tijdig bijsturen als dat nodig is en de afgesproken kwaliteit waarborgen en kunnen leerlingen zich maximaal ontwikkelen.”
Meer lezen?
Collega Jiske bezocht dit jaar de Werkconferentie Dagprogrammering en constateerde na afloop: “Het is best bijzonder dat wij voor de borging van onderwijskwaliteit zorgen.”