Nieuws

Vakantieschool Da Costaschool is “de hemel”

4 mei 2023

Een groep leerlingen van de Rotterdamse Da Costaschool zat afgelopen meivakantie een week lang in de schoolbanken. Het doel? Volop aandacht voor rekenen en taal en daarnaast vooral een leuke tijd hebben. Dat laatste is zeker gelukt! “De kinderen waren het er niet over eens of deze vakantieschool van de Da Costaschool nou 100 of 1000% leuk was.”

Doelgerichte vakantieschool Da Costaschool

In de laatste week van de meivakantie kwamen ruim 25 leerlingen naar de vakantieschool die Dynamic Activities voor de Da Costaschool organiseerde. “De school heeft ons een heel uitgebreide overdracht gegeven”, vertelt Jacinta, die als coördinator van de vakantieschool alles regelde. “Hierdoor konden we op individueel niveau de leerdoelen vaststellen en heel gericht aan de slag. Omdat de vakantieschool in de week van 4 en 5 mei viel, is gekozen voor het thema Vrijheid. Daarbij ging het ook om de vrijheid om eigen keuzes maken. Dat past helemaal bij de ‘vreedzame school’ die de Da Costaschool is.”

Kleine groepjes, veel aandacht

De leerlingen waren opgedeeld in een groep 3-4 en een groep 5-6. Daarnaast was er een schakelklas, die was gevuld met bijna alle kinderen van de reguliere schakelklas. “We hadden drie groepen, waarin maximaal tien leerlingen zaten”, vertelt Jacinta. “Dat zijn dus maar hele kleine groepjes. Naast de leerkrachten en de vakleerkrachten hadden we bovendien de hulp van vijf Surinaamse stagiaires van de pabo. Dat betekende dat de leerlingen heel intensief werden begeleid en dat er veel individuele aandacht was.”

Lezen, schrijven en rekenen

“’s Ochtends gingen we actief aan de slag met lezen, schrijven en rekenen. ’s Middags was er tijd voor workshops en creatieve opdrachten om de lesstof van die ochtend te verwerken. De kinderen maakten bijvoorbeeld een memoriespel, waarvoor ze zelf sommen moesten bedenken. Tijdens het maken en het spelen van dit spel oefenden ze meteen hun rekenvaardigheden.
In het kader van het thema vrijheid, bereidden ze ook – afhankelijk van hun leeftijd – een collage, woordweb of presentatie voor, die ze vrijdagmiddag aan hun ouders konden laten zien.”

Diverse workshops

De meivakantieschool van de Da Costaschool moest ook een leuke tijd zijn. De vraag was daarom om een aanvullend programma met workshops te bieden, dat zou aansluiten bij wat de leerlingen al kenden van de dagprogrammering. Jacinta: “Dynamic Activities heeft daarom voorgesteld om elke middag een andere vakleerkracht langs te laten komen en workshops dans, kunst, sport & spel en koud koken aan te bieden. Daar werd heel positief op gereageerd. En niet alleen door de school zelf! En er waren zelfs kinderen die deze vakantieschool de hemel vonden!”

Ook een vakantieschool organiseren?

Wil jij je leerlingen ook heel doelgericht laten groeien en ze tegelijkertijd een geweldige ervaring bieden? We helpen je graag bij de invulling van een vakantieschool die helemaal bij jouw school en jouw leerlingen past. Je kan in alle schoolvakanties een vakantieschool aanbieden.
Neem vrijblijvend contact met ons op: we denken graag met je mee.

Wil je eerst meer weten over de maatwerk vakantiescholen die we organiseren? Lees dan hier verder.