Blog

Zoveel warmte op de Zomerschool

6 september 2018

Een verhaal van onderwijscoördinator en juf Natasa Todorovic Afgelopen drie weken mochten we 150 Syrische kinderen onderwijzen op de Zomerschool. Ik kreeg de eer om mee te mogen werken aan dit prachtige initiatief waarbij we Syrische kinderen helpen met hun taalontwikkeling. Het waren drie prachtige weken die ik niet snel zal vergeten.

Een verhaal van onderwijscoördinator en juf Natasa Todorovic

Afgelopen drie weken mochten we 150 Syrische kinderen onderwijzen op de Zomerschool voor NT2 leerlingen. Ik kreeg de eer om mee te mogen werken aan dit prachtige initiatief waarbij we Syrische kinderen helpen met hun taalontwikkeling. Het waren drie prachtige weken die ik niet snel zal vergeten.

Over de Zomerschool voor NT2 leerlingen

De talenten van de kinderen die direct zichtbaar zijn en de warmte die je van hen terugkrijgt, is ongelooflijk. Gedurende de dag krijgen we een dikke knuffel, een grote glimlach en vragen de leerlingen hoe het gaat. We organiseren de Zomerschool voor Syrische kinderen die relatief kort in Nederland wonen. In de vakantie kunnen zij niet naar school om Nederlands te leren en daardoor zakt hun taalbeleving een beetje weg. Daarom helpen we hen met taalontwikkeling en het bevorderen van hun vaardigheden.

Ons programma

In de ochtend beginnen we met taal, rekenen en sociale vaardigheden. Wij hebben duidelijke doelstellingen en we voeren dit spelenderwijs uit. Een voorbeeld van het programma: we geven eerst in de ochtend uitleg zoals wat is survivallen en wat gebruik je daarbij? In de middag gaan we de activiteit uitvoeren. De volgende ochtend stellen we vragen en herhalen we al deze woordjes om te controleren wat er is blijven hangen. Zo bijzonder om te zien… Stralende gezichtjes als ze het woord nog weten!

Trotse gezichten

De Zomerschool voor NT2 leerlingen is zoveel meer dan alleen het bevorderen van taal. Het is prachtig om te zien hoe kinderen in eerste instantie wat timide binnenkomen en aan het eind van de drie weken vol zelfvertrouwen weer weg gaan. Een aantal leerlingen heeft vorig jaar ook deelgenomen aan de Zomerschool. Een leerling vertelde me dat hij tot de zomervakantie in een schakelklas zat en daarna begon op een andere school. Dat was natuurlijk ontzettend spannend voor hem. Met een grote glimlach vertelde hij me dat ze over werkwoorden en werkwoordspelling leerden en dat zijn juf verbaasd was over hoeveel hij er al vanaf wist. Meer dan de rest van zijn klas! Hij zei heel trots: ‘Ik heb dat allemaal op de Zomerschool geleerd.’ Daarnaast vertelde een meisje dat haar juf had gezegd dat ze opeens zo goed Nederlands spreekt. Trots had ze tegen haar juf gezegd dat ze naar de Zomerschool was geweest.

Het zijn die kleine momenten waar we het allemaal voor doen. Wij kunnen dan ook niet anders dan vanuit ons hart te werken en alles te geven om ze een leerzame én plezierige ervaring op de Zomerschool te laten hebben.

In nog geen drie weken tijd hebben wij zoveel prachtige momenten met de leerlingen mogen ervaren. Wij zijn dankbaar dat we hebben mogen werken met liefdevolle, open, leergierige, behulpzame en oplossingsgerichte leerlingen.